Tilskud fra Offerfonden: 752.277,50 kr.
Amnesty International Danmark
Landsdækkende
Projektbeskrivelse
I en tidligere rapport ”Giv os respekt og retfærdighed” dokumenterede Amnesty International, at ofre for seksuel vold, herunder voldtægt, ikke kender deres rettigheder og derfor ikke ved, hvordan de skal handle på overgrebet og ikke får den nødvendige støtte og forståelse fra deres nærmeste netværk.
Dette projekt vil fokusere på de unge som målgruppe. Projektet tilsigter at styrke de unges viden om seksuel vold, årsager og følger, traumereaktioner, ofrenes behov og rettigheder samt give de unge konkrete redskaber til at handle, hvis de selv udsættes for et overgreb. Tilskudsmodtager vil afholde oplæg på en række gymnasier, samt undervise lærere i håndtering af spørgsmål om seksuelle overgreb. Indsatsen bygger på participatorisk metodologi – hvor de målgrupper, som ansøger arbejder med og for, inddrages direkte både i udvikling, udførelse og evaluering af indsatsen. Således vil ofre for seksuel vold, herunder ofre for voldtægt og voldtægtsforsøg, unge og lærere på ungdomsuddannelser samt andre relevante interessenter som for eksempel unge mænd, der offentligt har fortalt om, hvordan de er gået over stregen eller har været i tvivl om deres egen rolle, blive inddraget i relevante dele af projektet. Formålet med anvendelsen af denne undervisningsmetode er at skabe relevans, indlevelse, nærvær og inddragelse hos undervisningsdeltagerene.
Tilskudsmodtager vil desuden lave kurser for lærere om seksuel vold, årsager og følger, ofrenes behov, traumereaktioner og rettigheder samt give konkrete redskaber til akut og langsigtet hjælp til ofre for at uddanne dem dels i at støtte en ung, der har været udsat for voldtægt og dels at nå de unge. Lærerkurset har til formål et give lærerne værktøjer, der gør dem i stand til selv at gennemføre kurser i psykisk førstehjælp ude på gymnasierne.
Resumé af projektet
Baggrunden for projektet Bedre støtte til ofre for seksuel vold – herunder ofre for voldtægt og voldtægtsforsøg er Amnestys undersøgelse af voldtægtsofres adgang til retfærdighed i rapporten ” Giv os respekt og retfærdighed! Om adgangen til retfærdighed for kvindelige voldtægtsoverlevere i Danmark”, som viser, at manglende viden om rettigheder og ressourcer, er en central hindring i at få adgang til retfærdighed og hjælp efter en voldtægt – såvel sim støtte fra eget netværk.
Amnesty vil styrke unges viden om seksuel vold, årsager og følger, traumereaktioner, ofres behov og rettigheder og give konkrete redskaber til at handle, hvis de selv udsættes for overgreb eller skal støtte en kammerat eller kæreste, der har været udsat for seksuel vold. De nås med undervisning om psykisk førstehjælp med fokus på seksuel vold og samtykke, henvendt til unge på ungdomsuddannelser.
En informeret undervisningsindsats med lærervejledning og oplæg er udviklet. Lærere og gymnasieelever er undervist i seksuel vold, årsager og følger, traumereaktion, ofres behov og rettigheder og støttemuligheder.
Fortalerarbejde er udført for at indføre retningslinjer for forebyggelse og håndtering af seksuel vold på ungdomsuddannelser. En video om voldtægtsoverleveres og by-standers oplevelse, samt metoder tik hjælp og støtte, er produceret.
Undervisningsmaterialet ”Let’s talk about yes – Samtykkeloven: Psykiske Førstehjælp ved voldtægt” er udviklet i samarbejde med en lærekonsulent, konsulent og voldtægtsoverlever Kirstine Holst, samt andre voldtægtsiverlevere, og er test på elever. Det er gratis tilgængeligt på Amnestys hjemmeside. Det er promoveret til samtlige gymnasier Danmark, hos Danske Gymnasier, FALS, og er sendt til relevante lærere og gymnasier. Det er promoveret internt i Amnesty til organisationens Youth-grupper. Materialet har potentiel nået min. 22.000 elever.
Amnesty har kontaktet samtlige rektorer i Danmark og holdt møder med 25 gymnasier om anbefalinger til retningslinjer for forebyggelse og håndtering af seksuel vold. Dette har udmøntet sig i dokumentet "Anbefalinger til retningslinjer for forebyggelse og håndtering af seksuel vold", som er sendt til relevante gymnasier. På møderne promoverede Amnesty undervisningsmaterialet og oplæg med en voldtægtsoverlever.
Covid-19 har skabt udfordringer og forhindret projektet i at udføres som planlagt. Bl.a. mulighed for oplæg på gymnasierne. Undervisning og oplæg er først rigtigt startet ved projektets afslutning. 30 lærere har deltaget i et online kursus og er blevet klædt på til at undervise i materialet. Der er til undervisningen udviklet offentligt tilgængeligt, gratis online materiale og video, der kan nå en bred målgruppe. Videoen er udviklet i samarbejde med Center for Seksuelle Overgreb, som også optræder i videoen, som er bredt ud til en større målgruppe gennem Amnestys Facebook-side. Der er udviklet et online univers, hvor man kan søge hjælp og rådgivning: www.amnesty.dk/voldtægtshjælp. Der har efter sommerferien og genåbningen af samfundet været efterspørgsel på oplæg. Kun to oplæg er afholdt inden for projektperioden, mens ét er afholdt efter projektperiodens udløb. De seks resterende målsatte oplæg er aftalt med skoler og vil blive afholdt i 2022, når Covid-19 tillader. Amnesty dækker udgifter til de sidste syv oplæg uden om projektets regnskab.