Ansøg om tilladelse til at erhverve en helårsbolig

På denne side kan du blive klogere på, hvordan du ansøger om tilladelse til at erhverve en helårsbolig. Du starter din ansøgning nederst på siden.

Hvordan ansøger du om tilladelse til at erhverve en helårsbolig?

Du kan ansøge om tilladelse til at erhverve en helårsbolig enten via vores digitale selvbetjeningsløsning eller ved hjælp af et ansøgningsskema i pdf. Du finder ansøgningsmulighederne nederst på siden under punktet Start din ansøgning

Vi anbefaler, at du bruger den digitale selvbetjeningsløsning, da den guider dig igennem ansøgningen. På den måde kan du sikre dig, at vi får alle de oplysninger og dokumenter, vi skal bruge for at kunne behandle din ansøgning hurtigst muligt.

Er du statsborger i et EU/EØS-land eller Schweiz?

Hvis du er statsborger i et EU/EØS-land (eller Schweiz) kan du som udgangspunkt erhverve en helårsbolig i Danmark uden Civilstyrelsens tilladelse. Du skal i stedet afgive erklæring over for Tinglysningsretten.

Du skal over for Tinglysningsretten kunne erklære at være omfattet af én af følgende betingelser:

 • At du er lønmodtager i Danmark eller et andet EU/EØS-land
 • At du har tilstrækkelige midler til dit underhold
 • At du har et EU/EØS-opholdsdokument
 • At du vil udøve selvstændig virksomhed
 • At du vil oprette filialer eller agenturer eller levere tjenesteydelser i Danmark.

Derudover skal følgende være opfyldt og erklæres af dig over for Tinglysningsretten:

 1. At du er EU-/EØS-borger (Schweizisk statsborger)
 2. At ejendommen skal anvendes som helårsbolig
 3. At ejendommen ikke må være et sommerhus

Det er Tinglysningsretten, der har kompetence til at træffe afgørelse om, hvorvidt du kan erhverve en helårsbolig uden Civilstyrelsens tilladelse.

Du kan læse mere om betingelserne for at erhverve en helårsbolig som EU/EØS-borger under Ofte stillede spørgsmål og Tinglysningsretten.dk.

Hvem kan ansøge via den digitale selvbetjeningsløsningen?

Den digitale selvbetjeningsløsning kan bruges af både borgere og repræsentanter, f.eks. ægtefælle til ansøger, advokater eller ejendomsmæglere.

Du kan ansøge via den digitale selvbetjeningsløsningen, hvis du opfylder følgende fire betingelser:

 • Du har et NemID/MitID.
 • Du ansøger om tilladelse til én adresse.
 • Du ejer ikke anden fast ejendom i Danmark i forvejen. Ejer du allerede fast ejendom i Danmark, skal du bruge ansøgningsskemaet nederst på siden.
 • Ansøger alene eller sammen med maksimalt én anden ansøger.

Hvis du ikke opfylder de fire betingelser, skal du i stedet ansøge ved at bruge ansøgningsskemaet i pdf nederst på siden under punktet Start din ansøgning. Når du bruger ansøgningsskemaet skal du sende det til os via din e-Boks, e-mail eller almindelig post.

Hvad skal du have klar, før du logger på selvbetjeningsløsningen?

Det er en fordel, hvis du har følgende klar, når du logger på:

 • NemID/MitID
 • Købsaftale eller salgsopstilling samlet i ét dokument
 • Opholdstilladelse, opholdskort eller opholdsdokument samlet i ét dokument

Sagsbehandlingstid

Sagsbehandlingstiden er omkring fire uger fra det tidspunkt, hvor vi har modtaget alle nødvendige oplysninger for at kunne behandle din ansøgning. Vi opfordrer dig derfor til at indsende alle nødvendige oplysninger på én gang.

Start din ansøgning

Vi gør opmærksom på, at browseren Internet Explorer ikke understøttes. Vi anbefaler, at du anvender en anden browser, eksempelvis Microsoft Edge eller Google Chrome.

Du starter din ansøgning ved at svare på nogle spørgsmål. Dine svar guider dig til den rigtige selvbetjeningsløsning eller til ansøgningsskemaet i pdf.