”Omsorgsarbejde” defineres som arbejde inden for socialområdet, ældreområdet, sundhedsområdet og undervisningsområdet. Inden for de fire brancher vil arbejdsgiverne være forpligtede til at sikre deres ansatte med en voldsskadeforsikring (eller være selvforsikrede). Udenfor de nævnte brancher vil arbejdsgiverne have mulighed for at tegne en frivillig voldsskadeforsikring for deres ansatte.
Hvis en hændelse er omfattet af den nye voldsskadeforsikring, kan sagen som udgangspunkt ikke behandles af Erstatningsnævnet. Hvis en skadelidt alligevel indgiver en ansøgning til nævnet, vil vedkommende modtage et afslag under henvisning til, at skaden er dækket af forsikring.
Hvad skal du gøre, hvis du har været udsat for en hændelse, som du ønsker at anmelde?
Du kan anmelde skaden direkte til det forsikringsselskab, hvor din arbejdsgiver har tegnet voldsskadeforsikringen, eller du kan bede din arbejdsgiver om at gøre det. Fristen er 2 år fra hændelsen.
Hvis det viser sig, at voldsskadeforsikringen ikke anerkender erstatningspligten – for eksempel fordi der ikke er tale om en arbejdsskade – kan du efterfølgende indgive en ansøgning til Erstatningsnævnet. For at nævnet kan behandle kravene, er det en betingelse, at der er tale om en straffelovsovertrædelse, og at ansøgningen indgives til nævnet inden 2 år efter, at forsikringsselskabet har afvist sagen.
Se nærmere om voldsskadeforsikringen i arbejdsskadesikringslovens § 49 a og § 49 b (træder i kraft den 1. januar 2025).